20-годишният български гражданин, който е арестуван в Антверпен за тероризъм, е

...
20-годишният български гражданин, който е арестуван в Антверпен за тероризъм, е
Коментари Харесай

Още разкрития за българина, арестуван в Белгия за тероризъм

20-годишният български жител, който е арестуван в Антверпен за тероризъм, е част от ромската махала в Благоевград, написа „ Телеграф “.

Белгийски медии оповестиха, че измежду група задържани в Белгия по съмнение в подготовка на терористичен акт има и българин, за който се заяви, че дава отговор на инициалите Сергей Р.

Според представителят на Федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт цел на джихадитска формация е бил кметът на Антверпен Барт Де Вевер. Водещата версия за плануваното покушение е възбраната за носене на забрадки и религиозни символи в кметството на града. 

Проверка на вестника откри, че става въпрос за Сергей Радков, роден през 2003 година в Благоевград на улица „ Балкан “. Той е напуснал страната с родителите си като дете и за финален път е бил у нас през 2016 година

Във връзка със арестувания българин, махленски в присъединяване в терористична група в Белгия, вътрешният министър разяснява, че от Министерство на вътрешните работи не е изисквана информация за него.

„ През 2016 година е напуснал страната ни. България няма никаква връзка с неговата възможна престъпна активност ”, акцентира той.

Както към този момент стана ясно, в понеделник вечерта белгийската федерална полиция е направила обиски и арести в няколко града, измежду които Брюксел и Антверпен, и е задържала 8 души. След като са били разпитани, седем от тях са оставени в ареста. Един от тях е и българският жител. Други петима са с белгийска народност и един с турска. Според полицията става дума за радикализирани мюсюлмани джихадисти, които са подготвяли терористични офанзиви. В Антверпен са задържани петима души, които по думите на правосъдния министър Винсент ван Квикенборг са готвели офанзива против държавни институции. Има данни, че са възнамерявали и въоръжени набези против полицейски ръководства, оповестяват локалните медии.

В същото време полицията в Брюксел задържа и трима души в кварталите Скарбек, Моленбек и Завентем. В тази група попада и българинът Сергей Радков. Обвинението против него е за присъединяване в активността на терористична група, като е отговарял за доставки на оръжие. Според проверяващите двете групи са поддържали контакт между тях и са координирали дейностите си. За единия от обвинените в Антверпен, който се счита за началник на групата, белгийските управляващи са получили информация и от непознато разузнаване, че разгласява притеснителни постове в обществените мрежи. Обвиняемите ще се явят пред съда на 3 април. Според медиите те са свързани с групировката „ Ислямска страна “.

Един от групата е освободен, а българинът остава в ареста. Всички арестувани ще бъдат изправени пред съда в понеделник.

В ромската махала на Благоевград никой не знае нищо нито за Сергей Радков, нито за неговото семейство. Адресът, който е по персонална карта на арестувания за даване на оръжие на група лица за подготовка на атентат в Белгия, е на улица " Балкан " в регионалния център на Пиринско.

Там живеят напълно други хора, които нямат никаква връзка със фамилията на 20-годишния българин. Няколко локални поданици и комшии бяха безапелационни, че не знаят кой е Сергей Радков. Мъж от къщата насреща увери, че живее от 40 години тук, само че в никакъв случай в прилежащия дом не е живяло дете с това име. Знае се, че Сергей е роден през 2003 година, за последно се е прибирал в България през 2016 година за малко и отново е отпътувал за чужбина. Тогава е бил малолетен, по-късно няма друго записано влизане в страната.

" Няма подобен Сергей Радков. Не познаваме нито такова дете, нито подобен юноша. Никога не са живели тук. Може да има подправена персонална карта, може единствено да се е водил на този адрес. Много мъже и дами от нашата махала са по чужбина, на всички места са из Европа, само че не имаме вяра наши хора да са терористи ", сподели Антон Кирилов, който живее в ромския квартал. Темата се разясняваше оживено в Предел махала дружно с тази за идните избори, само че никой не познава арестувания българин. 

Момчето е отпътувало за Белгия с майка си и останалите си братя и сестри. Не е изключено да е употребено за милостиня там, а по-късно да е вербувано за присъединяване в терористична група. Знае се още, че майка му от няколко години живее с различен мъж, който е българин, само че не е от Пиринския край. " Заминали са доста от дълго време зад граница, по тази причина е обикновено никой нищо да не знае за тях ", настояват полицейски източници.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР